Reply
SanDisk User
Posts: 66
Registered: ‎03-11-2009

Re: Sansa Fuze Firmware Update 1.02.26

Re the 0 count for podcasts and audiobooks:

 

On the 8Gb Fuze, I reformatted the device (msc AND mtp modes) and then re-dropped the firmware in mtp mode.

 

* Audible books are added to the count (MTP mode) only if they're transferred via the Audible Manager. This updates the database with the track, artist, album, year.  (the 4Gb Fuze shows the audiobook count correctly even though I just dumped the Audible files back on it.)

 

* neither the 4Gb  nor the 8Gb Fuze shows a correct Podcast count. Both show 0.

 

* Taking the 4Gb to MSC mode and copying down files to the podcast and audio folders in Windows explorer: both counts change correctly. The 8GB: neither count changes.

 

Strange. 

SanDisk Fanatic
Posts: 284
Registered: ‎06-26-2008

Re: Sansa Fuze Firmware Update 1.02.26

I've been experiencing a variety of problems since updating to this new firmware.

 

1. After installing it successfully and marveling at folder navigation, I turned my Fuze off.  It then would not turn back on, nor do anything when connected to my computer.  Nothing.  I took out my 8GB microSD card and it then turned on just fine, as well as connected to my computer just fine.

 

2.  Later on, I made a large playlist (right click, "Create Playlist") and went to play it.  The Fuze was stuck on pause and then skipped through the songs one by one without me doing anything.  The only way stop it was to shut the Fuze off.

 

3.  Some songs won't play and cause the Fuze to lock up.  The only way to fix it is to shut the Fuze off.

 

Should I just downgrade to the old firmware for now, or what?

 

Thanks.

Sansa Clip+ 40GB / Sansa Clip+ 4GB / Sansa c240 V1 1GB (RB'd) / XePort 7010-9 / MEElectronics HT-21 / Proud user of Screamer Radio (http://www.screamer-radio.com/) and Slacker Radio (http://www.slacker.com)
Newbie
Posts: 7
Registered: ‎04-08-2009

Re: Sansa Fuze Firmware Update

This thread seems to be going pretty  fast Smiley Surprised.  It's doubled in size since last time I checked yesterday.  Anyway, I am really disappointed in this firmware.  Don't get me wrong, all the new features are very nice and some have been desperately needed.  The problem is when you can't get your Fuze to turn on.  I posted about it yesterday, and still have found no cure -- formatting, reinstalling firmware, reset to factory settings, etc.  No matter what, I have to hold the slider up in excess of 3 minutes four or five times just to get the thing to turn on.  And it's getting worse -- it seem like every time I turn it off it takes longer to turn back on.  It'll also turn on and get stuck at the welcome screen.

 

Once I do get it to turn on, the device acts competely normal.  I can even connect it to my computer normally (when it's shut off, my computer now refuses to see it).  This is really frustrating, and I'm trying to contact Sandisk to try and see if they know what's going on... in the meanwhile, is there a way to uninstall the new firmware and go back to the previous? I would like to know if it is really the firmware's fault in the end (though it did begin right after I upgraded).  Thanks.

SanDisk Guru
Posts: 3,676
Registered: ‎12-04-2008

Re: Sansa Fuze Firmware Update


@Rainbreak wrote:

This thread seems to be going pretty  fast Smiley Surprised.  It's doubled in size since last time I checked yesterday.  Anyway, I am really disappointed in this firmware.  Don't get me wrong, all the new features are very nice and some have been desperately needed.  The problem is when you can't get your Fuze to turn on.  I posted about it yesterday, and still have found no cure -- formatting, reinstalling firmware, reset to factory settings, etc.  No matter what, I have to hold the slider up in excess of 3 minutes four or five times just to get the thing to turn on.  And it's getting worse -- it seem like every time I turn it off it takes longer to turn back on.  It'll also turn on and get stuck at the welcome screen.

 

Once I do get it to turn on, the device acts competely normal.  I can even connect it to my computer normally (when it's shut off, my computer now refuses to see it).  This is really frustrating, and I'm trying to contact Sandisk to try and see if they know what's going on... in the meanwhile, is there a way to uninstall the new firmware and go back to the previous? I would like to know if it is really the firmware's fault in the end (though it did begin right after I upgraded).  Thanks.


You seem to be the only one haveing this exact issue. I would contact tech support and see if anyone else has this happen. If not then ask about an RMA, because it sounds defective. 


Conversion Box
Did you notice this forum has a search function? Its not impossible to figure that someone else asked your question before you did, and we have answered it(probably multiple times). Check it out! Or Check out the Knowledge Base

Newbie
Posts: 7
Registered: ‎04-08-2009

Re: Sansa Fuze Firmware Update

Yeah, conversionbox, I was thinking I may have to go that route.  I simply can't comprehend how a firmware update could mess up my Fuze enough that it doesn't even want to turn on...  Ah well. Smiley Sad
SanDisk Guru
Posts: 3,676
Registered: ‎12-04-2008

Re: Sansa Fuze Firmware Update


@Rainbreak wrote:
Yeah, conversionbox, I was thinking I may have to go that route.  I simply can't comprehend how a firmware update could mess up my Fuze enough that it doesn't even want to turn on...  Ah well. Smiley Sad

I mean you could try to roll it back but I'm thinking if this was a wide spread issue we would have heard about it more.


Conversion Box
Did you notice this forum has a search function? Its not impossible to figure that someone else asked your question before you did, and we have answered it(probably multiple times). Check it out! Or Check out the Knowledge Base

SanDisk User
Posts: 59
Registered: ‎04-09-2009

Re: Sansa Fuze Firmware Update

I made an account just for this post Smiley Happy

 

First off, I want to thank everyone at Sansa for staying in touch with the community like you are. You don't see this kind of love from many companies, and we all deeply appreciate it!

 

What I'm working with: A 4GB Fuze v1 + 2GB SanDisk uSD (and Koss Plugs, for those interested) 

 

Now, on to the bad. After installing the update the "Refreshing Your Media" stalled for a solid 10 minutes. Normally this doesn't take more than a minute for me, so I decided to be patient. After it didn't go, I shut off the Fuze and removed the card. After a much faster Refresh it didn't hang and did it's usual "yay new firmware!" bit. I made sure it still worked as-advertised (which it does), and tried putting the uSD back in. Same problem. A full 10 minutes later I shut it off and I'm currently backing the card up so I can format it and reload it (FAT32 is a nasty filesystem...). *edit before posting:* I just did that and it's doing the same thing again. It's hanging at about 90%, so I removed the bottom 10% (alphabetically) from the uSD and it refreshed the media just fine. When I have some time I'll add songs back one at a time to find the culprit and I'll let you know if there's anything weird about it (probably just a corrupted header).

 

Now for the really bad... Pressing and holding "next" while listening to a song in Folder mode (YAAAY!!!) does not fast forward! It changes songs, and keeps changing them as long as you have it held down.  I'm absolutely positive this isn't the intended action because in every other view it fast forwards, which is why I'm bringing it up. Since I mostly listen to hour+ long DJ mixes, this pretty much makes the folder view useless Smiley Sad

 

Again, many thanks to Sansa for being involved, and many thanks to the community for helping each other out. I've been lurking on these forums since I got my Fuze and every question I've had has been answered without me needing to ask it. You rock! 

SanDisk Guru
Posts: 3,676
Registered: ‎12-04-2008

Re: Sansa Fuze Firmware Update


@mngrif wrote:

I made an account just for this post Smiley Happy

 

First off, I want to thank everyone at Sansa for staying in touch with the community like you are. You don't see this kind of love from many companies, and we all deeply appreciate it!

 

What I'm working with: A 4GB Fuze v1 + 2GB SanDisk uSD (and Koss Plugs, for those interested) 

 

Now, on to the bad. After installing the update the "Refreshing Your Media" stalled for a solid 10 minutes. Normally this doesn't take more than a minute for me, so I decided to be patient. After it didn't go, I shut off the Fuze and removed the card. After a much faster Refresh it didn't hang and did it's usual "yay new firmware!" bit. I made sure it still worked as-advertised (which it does), and tried putting the uSD back in. Same problem. A full 10 minutes later I shut it off and I'm currently backing the card up so I can format it and reload it (FAT32 is a nasty filesystem...). *edit before posting:* I just did that and it's doing the same thing again. It's hanging at about 90%, so I removed the bottom 10% (alphabetically) from the uSD and it refreshed the media just fine. When I have some time I'll add songs back one at a time to find the culprit and I'll let you know if there's anything weird about it (probably just a corrupted header).

 

Now for the really bad... Pressing and holding "next" while listening to a song in Folder mode (YAAAY!!!) does not fast forward! It changes songs, and keeps changing them as long as you have it held down.  I'm absolutely positive this isn't the intended action because in every other view it fast forwards, which is why I'm bringing it up. Since I mostly listen to hour+ long DJ mixes, this pretty much makes the folder view useless Smiley Sad

 

Again, many thanks to Sansa for being involved, and many thanks to the community for helping each other out. I've been lurking on these forums since I got my Fuze and every question I've had has been answered without me needing to ask it. You rock! 


Good catch on the fast forward thing (Just tried it myslef and yup it just skips). As for the corruption, try switching to msc mode loading the songs back on the player, and then running the chkdsk utility, that may help.


Conversion Box
Did you notice this forum has a search function? Its not impossible to figure that someone else asked your question before you did, and we have answered it(probably multiple times). Check it out! Or Check out the Knowledge Base

SanDisk Fanatic
Posts: 221
Registered: ‎02-26-2009

Re: Sansa Fuze Firmware Update


@Conversionbox wrote:

@mngrif wrote:

...

 

Now for the really bad... Pressing and holding "next" while listening to a song in Folder mode (YAAAY!!!) does not fast forward! It changes songs, and keeps changing them as long as you have it held down.  I'm absolutely positive this isn't the intended action because in every other view it fast forwards, which is why I'm bringing it up. Since I mostly listen to hour+ long DJ mixes, this pretty much makes the folder view useless Smiley Sad

...

 


Good catch on the fast forward thing (Just tried it myslef and yup it just skips). As for the corruption, try switching to msc mode loading the songs back on the player, and then running the chkdsk utility, that may help.


Do both of you happen to have V1 models? Reason I ask is because the FF and RW work just fine on the V2 that I have. The hold left/right to FF/RW and single click to step to next/previous work exactly the same as they always have before even in Folder/File mode on mine.

 

Highlighted
SanDisk User
Posts: 66
Registered: ‎03-11-2009

Re: Sansa Fuze Firmware Update

I have a V1, and holding down Next works fine for me with songs in Folder mode.