Sansa Fuze Firmware Update 01.02.26 & 02.02.26

@shenanagins1091 wrote:

I don’t live and die by firmware updates (I greatly enjoy them, whether it be formy PS3, the Fuze, etc) so I wasn’t aware what would make it or what would not. However, this particular update doesn’t do much good for me. Folder navigation? Ok, I just search by artists I don’t see the problem with it. I can see people using it I suppose, the 8000 song thing seems important, too bad I won’t ever have that much.

Well, folder navigation is a good way to compensate for the fact that you can’t choose to browse by “album artist” instead of “song artist”. I have a lot of album tagged « various artists », and I can’t find them through the artist list.

In French, Power is still translated “Marche/Arrêt” while it should be “Batterie”, or “État batt.”, or “État batterie”.

Seeing “On/off  78%” is kinda strange :slight_smile:

Thanks for folder navigation and ID3 v2.4 tags!!

@jrdnkasparek wrote:

ok before someone said u had to format your fuze to get the 8000 song limit right, well when you do that do you also have to re install the new firmware???

 

or should it just increase it by it’s self

 

reformat is reqired to resize the database. you will need to use the format option in the settings menu. it will not erase the firmware but you will need to reload all your songs.  

After installing the new firmware, using the onboard Format command allows the device to “arrange the bookcases” for 8000 song capability.  Be sure to use the device’s resident command.

Oh, and have a backup of your music first, so you can have a reloading party.

Bob  :smileyvery-happy:

The new firmware includes clock changes to fix the pitch error FYI.

Is this reformat needed for MSC mode?

@sansafix wrote:
The new firmware includes clock changes to fix the pitch error FYI.

Thanks a bunch. Your great support is appreciated!

One thing I noticed on my 8Gb Sansa on the upgrade: I didn’t format the device first, and after the update I had two Music folders, one empty. (MTP mode)

The existing folder was called “unknown” in the folder view, and a number of the folders had been renamed to alphanumeric strings.

When I moved the folders to the blank Music folder (still not formatting), the folder names returned without having to do anything special.

I’m going to format my wife’s device (red 4Gb) before performing the update and will compare experiences.

Folder View simplifies access to “various artists” compilations, and the filename view lets me see my track numbers easily and in the proper order. (e.g. “1.02. Happy Trails - Van Halen.mp3”), giving me much quicker access to what I want.

REQUEST: In the Music menu, my three most-used options (folders, audiobooks, podcasts) are at the bottom.  Some of the menus let you scroll from the bottom straight to the top; if I could scroll counter-clockwise from the top of the Music menu, I’d be able to get to my options much more quickly .

Because inserting an external card refreshes the MTP database regardless of the mode setting its advisable to reformat the internal storage to resize the database to accomodate large external cards in EITHER MTP or MSC modes.

The smaller MTP database MAY accomodate more than 4000 songs,  but it will not accomodate up to 8000 songs.

Sorry for the confusion.

Replaygain, Track Info, Folder Navigation: Brutal!! :smileyvery-happy:

@sahm wrote:

I just added the new firmware and I am still checking out all the features. The first thing  I noticed was that when you go to settings and information, The number of songs are listed, but the number of podcast, audiobook, and pictures are zero. The files are still available on my fuze.

 

Message Edited by sahm on 04-09-2009 09:41 AM

I have some pictures and audiobooks, and all the values are also zero, except “Songs”.

Anyone else?

Just to check Track Info functionality, are these all the items that may appear:
Page1- Filename; Artist; Album; Genre; Year; Duration; Size;

Page2- CODEC; Track Gain; Album Gain; Bit Rate; Sample Rate; Track number; Disc number. ?

Trying to add items to GoList in Folder Navigation using Press and Hold doesn’t work. Is this normal behavior?

Yes.  Press and hold in Folder navigation mode is not implemented for various reasons. 

Stupid question.I have an 8gb Fuze, all my music is on a 8 gb card.Do I need to remove the card first then reformat the device,then slide card back in?

@eardrum wrote:

Replaygain, Track Info, Folder Navigation: Brutal!! :smileyvery-happy:

 

 

 


@sahm wrote:

I just added the new firmware and I am still checking out all the features. The first thing  I noticed was that when you go to settings and information, The number of songs are listed, but the number of podcast, audiobook, and pictures are zero. The files are still available on my fuze.

 

Message Edited by sahm on 04-09-2009 09:41 AM


I have some pictures and audiobooks, and all the values are also zero, except “Songs”.

Anyone else?

 

At first (until I read about this problem) I did not have any photos on my Fuze, and when I looked in System Info it _did_ show the correct number of podcast and audiobook files on my Fuze. I copied back the backup file folders of the original photos that came on it (I had made a backup copy of those on my computer right after I a got it).

After I put the photo files back on the Fuze, and after it refreshed the database, all 3 of the items (podcasts, audiobooks, and photos) all then showed zero files in System Info.

I then went back and deleted the photo files/folders that I had added above, and after it refreshed in System Info it reverted back to showing the correct number of podcast and audiobook files in System Info.

There does’s seem to be something messed up with this part of the new firmeware!!!

The white indicator bar disappears for a second or two when the volume is adjusted.  It doesn’t happen all the time, but frequently.  The songs play just fine, and I tried it with different settings – replay gain on/off, repeat on/off, shuffle on/off, all three off and all three on.  Also, when it’s on pause.  It still happens for each setting.

Re the 0 count for podcasts and audiobooks:

On the 8Gb Fuze, I reformatted the device (msc AND mtp modes) and then re-dropped the firmware in mtp mode.

* Audible books are added to the count (MTP mode) only if they’re transferred via the Audible Manager. This updates the database with the track, artist, album, year.  (the 4Gb Fuze shows the audiobook count correctly even though I just dumped the Audible files back on it.)

* neither the 4Gb  nor the 8Gb Fuze shows a correct Podcast count. Both show 0.

* Taking the 4Gb to MSC mode and copying down files to the podcast and audio folders in Windows explorer: both counts change correctly. The 8GB: neither count changes.

Strange. 

I’ve been experiencing a variety of problems since updating to this new firmware.

 

1. After installing it successfully and marveling at folder navigation, I turned my Fuze off.  It then would not turn back on, nor do anything when connected to my computer.  Nothing.  I took out my 8GB microSD card and it then turned on just fine, as well as connected to my computer just fine.

 

2.  Later on, I made a large playlist (right click, “Create Playlist”) and went to play it.  The Fuze was stuck on pause and then skipped through the songs one by one without me doing anything.  The only way stop it was to shut the Fuze off.

 

3.  Some songs won’t play and cause the Fuze to lock up.  The only way to fix it is to shut the Fuze off.

 

Should I just downgrade to the old firmware for now, or what?

Thanks.

This thread seems to be going pretty  fast :dizzy_face:.  It’s doubled in size since last time I checked yesterday.  Anyway, I am really disappointed in this firmware.  Don’t get me wrong, all the new features are very nice and some have been desperately needed.  The problem is when you can’t get your Fuze to turn on.  I posted about it yesterday, and still have found no cure – formatting, reinstalling firmware, reset to factory settings, etc.  No matter what, I have to hold the slider up in excess of 3 minutes four or five times just to get the thing to turn on.  And it’s getting worse – it seem like every time I turn it off it takes longer to turn back on.  It’ll also turn on and get stuck at the welcome screen.

Once I do get it to turn on, the device acts competely normal.  I can even connect it to my computer normally (when it’s shut off, my computer now refuses to see it).  This is really frustrating, and I’m trying to contact Sandisk to try and see if they know what’s going on… in the meanwhile, is there a way to uninstall the new firmware and go back to the previous? I would like to know if it is really the firmware’s fault in the end (though it did begin right after I upgraded).  Thanks.

@rainbreak wrote:

This thread seems to be going pretty  fast :dizzy_face:.  It’s doubled in size since last time I checked yesterday.  Anyway, I am really disappointed in this firmware.  Don’t get me wrong, all the new features are very nice and some have been desperately needed.  The problem is when you can’t get your Fuze to turn on.  I posted about it yesterday, and still have found no cure – formatting, reinstalling firmware, reset to factory settings, etc.  No matter what, I have to hold the slider up in excess of 3 minutes four or five times just to get the thing to turn on.  And it’s getting worse – it seem like every time I turn it off it takes longer to turn back on.  It’ll also turn on and get stuck at the welcome screen.

 

Once I do get it to turn on, the device acts competely normal.  I can even connect it to my computer normally (when it’s shut off, my computer now refuses to see it).  This is really frustrating, and I’m trying to contact Sandisk to try and see if they know what’s going on… in the meanwhile, is there a way to uninstall the new firmware and go back to the previous? I would like to know if it is really the firmware’s fault in the end (though it did begin right after I upgraded).  Thanks.

You seem to be the only one haveing this exact issue. I would contact tech support and see if anyone else has this happen. If not then ask about an RMA, because it sounds defective. 

Yeah, conversionbox, I was thinking I may have to go that route.  I simply can’t comprehend how a firmware update could mess up my Fuze enough that it doesn’t even want to turn on…  Ah well. :cry:

@rainbreak wrote:
Yeah, conversionbox, I was thinking I may have to go that route.  I simply can’t comprehend how a firmware update could mess up my Fuze enough that it doesn’t even want to turn on…  Ah well. :cry:

I mean you could try to roll it back but I’m thinking if this was a wide spread issue we would have heard about it more.