Sansa Clip Firmware 01.01.35 & 02.01.35 Release

@ukvert66 wrote:

After I installed the firmware update my Clip shut down and will not turn back on.  My computer does not recognize it now obviously because it can’t turn on.  Did anyone else have this problem.  Anyone have any ideas?

A hard reset of your Clip didn’t work?  I upgraded my 8GB Clip and the update worked flawlessly.  Did you by chance install the wrong firmware update?  Perhaps this is best handled by Sandisk customer support.

Thanks tnmats! It did the trick. I changed to North America and the Volume setting is there and it’s possible to choose between ‘Normal’ and ‘High’. That’s exactly what I was looking for. When you select Europe this setting is unavailable for some reason. It must be a bug because I am sure it was there in the previous version even when selecting Europe - I am based in UK and have never selscted North America before.

As for Replay Gain I don’t feel like I am gonna use if it requires any extra work. I just though it was a slightly more sophisticated setting to boost the volume that replaced a previous Volume setting I couldn’t find.

Anyway, thanks again for your help guys! Much appreciated!

@czajunia wrote:

Thanks tnmats! It did the trick. I changed to North America and the Volume setting is there and it’s possible to choose between ‘Normal’ and ‘High’. That’s exactly what I was looking for. When you select Europe this setting is unavailable for some reason. It must be a bug because I am sure it was there in the previous version even when selecting Europe - I am based in UK and have never selscted North America before.

 

As for Replay Gain I don’t feel like I am gonna use if it requires any extra work. I just though it was a slightly more sophisticated setting to boost the volume that replaced a previous Volume setting I couldn’t find.

 

Anyway, thanks again for your help guys! Much appreciated!

It’s not a bug, it’s due to EU regs that Sandisk followed.  I think it’s a bit silly to have that reg but they did follow the law.  Sandisk left an easy workaround though.  The previous rev didn’t have this setting at all (i.e. turn off the “high” mode for Europe).

Just make sure your FM tuner settings are for European useage.  In the US we have FM freqs. on the odd decimal place (i.e. 0.1/0.3 etc.) instead of the even decimal (0.2/0.4 etc.).  Glad they didn’t couple the volume and freq. settings together. You’ll like the fact that now your MP3s converted at the 44.1kHz setting will be close to correct pitch too (main reason I upgraded).

@tnmats wrote:

it’s not a bug, it’s due to EU regs that Sandisk followed.  I think it’s a bit silly to have that reg but they did follow the law.  Sandisk left an easy workaround though. The previous rev didn’t have this setting at all (i.e. turn off the “high” mode for Europe).

 

Just make sure your FM tuner settings are for European useage.  In the US we have FM freqs. on the odd decimal place (i.e. 0.1/0.3 etc.) instead of the even decimal (0.2/0.4 etc.).  Glad they didn’t couple the volume and freq. settings together. You’ll like the fact that now your MP3s converted at the 44.1kHz setting will be close to correct pitch too (main reason I upgraded).

Gotcha. It makes sense now even though it’s silly.

I didn’t install .33 and .34 firmware but I am fairly sure that my .32 and the one I had before had a “high” mode under Volume settings in the European version. Unless I was using North American one without even knowing about that.

Message Edited by czajunia on 03-24-2010 03:30 PM

czajunia wrote:

 

I didn’t install .33 and .34 firmware but I am fairly sure that my .32 and the one I had before had a “high” mode under Volume settings in the European version. Unless I was using North American one without even knowing about that.

 

That’s good, since there weren’t any firmware releases with these numbers. :stuck_out_tongue:

The EU volume compliance was only added with this latest (.35) version.

Still no folder browsing :cry:

how do you do a hard reset?

Message Edited by dwaltz on 03-26-2010 03:54 PM

Hard reset:  hold the on switch uppermost for 15-30 seconds.

@miikerman wrote:
Hard reset:  hold the on switch uppermost for 15-30 seconds.

That’s a soft reset.  I suppose the hard reset would be a format either via pc or the clip.

summerlove wrote:


@miikerman wrote:
Hard reset:  hold the on switch uppermost for 15-30 seconds.


That’s a soft reset.  I suppose the hard reset would be a format either via pc or the clip.

It’s just a reset. There really isn’t a hard or soft variety any more, especially with the newer players. In the case of the e200 series (and previous) players, a ‘soft’ reset was holding the power button down for 15 - 30 secs. Some stronger medicine, in the form of a ‘hard’ reset was possible with these players where they had a replaceable battery. Pull the back off, remove the battery and let the offending gobbledy-**bleep** dissipate from the memory stores by leaving the battery out for a few minutes. Re-install the battery, and now all the bad stuff has melted away leaving your precious Sansa player a veritablel virgin again.

With the newer players, non-replaceable batteries and sealed cases, a ‘hard’ reset is impossible, so there no need to differentiate between the two. :smiley:

summerlove wrote:


@miikerman wrote:
Hard reset:  hold the on switch uppermost for 15-30 seconds.


That’s a soft reset.  I suppose the hard reset would be a format either via pc or the clip.

It’s just a reset. There really isn’t a hard or soft variety any more, especially with the newer players. In the case of the e200 series (and previous) players, a ‘soft’ reset was holding the power button down for 15 - 30 secs. Some stronger medicine, in the form of a ‘hard’ reset was possible with these players where they had a replaceable battery. Pull the back off, remove the battery and let the offending gobbledygook dissipate from the memory stores by leaving the battery out for a few minutes. Re-install the battery, and now all the bad stuff has melted away leaving your precious Sansa player a veritablel virgin again.

With the newer players, non-replaceable batteries and sealed cases, a ‘hard’ reset is impossible, so there no need to differentiate between the two. :smiley:

summerlove wrote:


@miikerman wrote:
Hard reset:  hold the on switch uppermost for 15-30 seconds.


That’s a soft reset.  I suppose the hard reset would be a format either via pc or the clip.

It’s just a reset. There really isn’t a hard or soft variety any more, especially with the newer players. In the case of the e200 series (and previous) players, a ‘soft’ reset was holding the power button down for 15 - 30 secs. Some stronger medicine, in the form of a ‘hard’ reset was possible with these players where they had a replaceable battery. Pull the back off, remove the battery and let the offending gobbledygook dissipate from the memory stores by leaving the battery out for a few minutes. Re-install the battery, and now all the bad stuff has melted away leaving your precious Sansa player a veritable virgin again.

With the newer players, non-replaceable batteries and sealed cases, a ‘hard’ reset is impossible, so there no need to differentiate between the two. :smiley:

summerlove wrote:


@miikerman wrote:
Hard reset:  hold the on switch uppermost for 15-30 seconds.


That’s a soft reset.  I suppose the hard reset would be a format either via pc or the clip.

It’s just a reset. There really isn’t a hard or soft variety any more, especially with the newer players. In the case of the e200 series (and previous) players, a ‘soft’ reset was holding the power button down for 15 - 30 secs. Some stronger medicine, in the form of a ‘hard’ reset was possible with these players where they had a replaceable battery. Pull the back off, remove the battery and let the offending gobbledygook dissipate from the memory stores by leaving the battery out for a few minutes. Re-install the battery, and now all the bad stuff has melted away leaving your precious Sansa player a veritable virgin again.

With the newer players, non-replaceable batteries and sealed cases, a ‘hard’ reset is impossible, so there’s simply no need to differentiate between the two. :smiley:

summerlove wrote:


@miikerman wrote:
Hard reset:  hold the on switch uppermost for 15-30 seconds.


That’s a soft reset.  I suppose the hard reset would be a format either via pc or the clip.

It’s just a reset. There really isn’t a hard or soft variety any more, especially with the newer players. In the case of the e200 series (and previous) players, a ‘soft’ reset was holding the power button down for 15 - 30 secs. Some stronger medicine, in the form of a ‘hard’ reset was possible with these players where they had a replaceable battery. Pull the back off, remove the battery and let the offending gobbledygook dissipate from the memory stores by leaving the battery out for a few minutes. Re-install the battery, and now all the bad stuff has melted away leaving your precious Sansa player a veritable virgin again.

With the newer players, non-replaceable batteries and sealed cases, a ‘hard’ reset is impossible, so there’s no need to differentiate between the two anymore. :smiley:

A hard reset is not necessarily taking the battery out.  Usually, for example, on cell phones, a specific combination of buttons will hard reset the device, restoring it to factory settings.  In the clip’s case that would be a format.

you need to go to the setting menu to reset to factory defaults 

I’d like to see ReplayGain on the v1’s, any chance there will be another update?

Didn’t people say here in the forums that the last firmware revision (last month) added Replaygain (and even though SanDisk hadn’t said anything about that)?

Miikerman wrote:
Didn’t people say here in the forums that the last firmware revision (last month) added Replaygain (and even though SanDisk hadn’t said anything about that)?

It seems to have been only on the V2 models.

@miikerman wrote:
Didn’t people say here in the forums that the last firmware revision (last month) added Replaygain (and even though SanDisk hadn’t said anything about that)?

My 8GB Clip (and I think the 8GB models were only v2 flavor) does indeed now have ReplayGain with the new firmware.  I can’t comment if v1 hardware does but I’ll take Marvin’s word that only v2 hardware does.

tnmats wrote:


@miikerman wrote:
Didn’t people say here in the forums that the last firmware revision (last month) added Replaygain (and even though SanDisk hadn’t said anything about that)?


My 8GB Clip (and I think the 8GB models were only v2 flavor) does indeed now have ReplayGain with the new firmware.  I can’t comment if v1 hardware does but I’ll take Marvin’s word that only v2 hardware does.

I wasn’t able to check for myself on the V1 hardware…that’s what people said over at ABI. I did see for myself the RG on my old V2 that I updated for its new owner.

Of course, it seems like everybody with a V1 has gone the Rockbox route anyways, so it probably doesn’t matter to them.