Reply
Newbie
Posts: 8
Registered: ‎10-11-2013

External hard drive and ExpressCache

Has anyone had a problem using external hard drives with ExpressCache. I find that ExpressCach is constantly reading from my external hard drives, which means I cannot eject the hard drive because I get an error message sying drive is in use. Thanks.

SanDisk User
Posts: 34
Registered: ‎05-08-2013

Re: External hard drive and ExpressCache

The same happens to me. The interface should have a tick box of drives to cache AND defrag.

Still, it might be possible to exclude drives via prompt with eccmd.

SanDisk User
Posts: 42
Registered: ‎10-10-2013

Re: External hard drive and ExpressCache

[ Edited ]

@Centurion and others,

 

Good point!

 

I am using an external USB 3.0 HDD full-time.

 

Are you saying that I would not be able to use ReadyCache without incident?

If it is a problem does anyone know if this is in the software *Bug List* to be corrected or is it hardware?

 

Really important!

 

TIA.

 

 

 

 

SanDisk User
Posts: 42
Registered: ‎10-10-2013

Re: External hard drive and ExpressCache

Hi.

 

I would like to request an offical SanDisk response to my above post.

 

Thank you.

Newbie
Posts: 8
Registered: ‎10-11-2013

Re: External hard drive and ExpressCache

I also use external HDDs all the time. I do a lot of photoshop work and keep photos on various external HDDs. Everything seems to function ok as far as working with the drives. Only thing is that the ExpressCache is constantly accessing the drives.

 

This causes 2 problems:

1. Cannot eject a drive through Windows because it says the drive is in use. So if I want to unplug a drive and plug in another, the only safe thing is to shut the computer down. Not a deal breaker, but certainly inconvenient.

 

2. Since the drives are constantly in use, I don't know whether this will have any effect on the life of the drives.

 

I am using ExpressCache version 1.0.100.0 . I have tried to do research on this matter, and have not been able to find much.

 

Also, if I disable ExpressCache, everything turns back to normal with the external HDD.

 

And I guess I have the same question with the main HDD. With ExpressCache constantly accessing it does this have any effect on the life of the drive?

 

Would really like to hear from others on this subject. Thanks.

 

 

Newbie
Posts: 8
Registered: ‎10-11-2013

Re: External hard drive and ExpressCache

I also would be appreciative of a official response from ScanDisk.

Newbie
Posts: 7
Registered: ‎08-29-2013

Re: External hard drive and ExpressCache

In answer to the OP, yes I too have had issues relating to removing external hard drives.

I found due to the large capacity of the external HD, and various visited folders within, the Sandisk Expresscache software will not release the external HD when I 'remove the USB device'. Requesting a PC shut-down, the PC/ laptop takes ages to shut-down (cup of tea time) only to find the Expresscache software has been reset on restart.

 

Could this be a potential problem when attaching mobile phones as storage, haven't tried and don't intend to but, it may be something else to consider when testing/ updating.

 

As previously said, a tick box to ignore caching on external media may in fact be the simplest answer, after all, it's caching for the Operating System and program files from the primary hard-drive.

 

I wait in anticipation of the next release

Newbie
Posts: 8
Registered: ‎10-11-2013

Re: External hard drive and ExpressCache

RoRo, yes exactly my problem. My EHH is only 1 TB.

 

Also, notice now that ExpressCache is constantly accessing my primary hard drive with significant activity. Been doing so for a couple of days, even if I leave the computer on but inactive all night.

I am concerned that the longevity of the drives will be significantly reduced.

If I disable ExpressCache at start up, all problems go away, so I know it is ExpressCache.

To be honest, I do not see any real performance benefit with ExpressCache and because of the issues, will probably just leave it off until SanDisk does something to solve the problem 

 

Does anyone know if I can just reformat the drive wilth Windows to make it an accessable drive and just use it as a 2nd hard drive?

Newbie
Posts: 10
Registered: ‎10-14-2013

Re: External hard drive and ExpressCache

Yes just reformat and give it a new volume. I did this to mine and just switch my page file to it for now or just use as a second drive. Had to many problem with the ready cache software for now.
Newbie
Posts: 8
Registered: ‎10-11-2013

Re: External hard drive and ExpressCache

Thanks Chas488,

 

Yes, I too am frustrated with the ExpressCache software. Also disappointed in the lack of response from SanDisk.

 

If you don't mind offering me some assistance. If I go to Disk Management and select the ReadyCache SSD disk, the format option is greyed out. Do I have to delete the volume first, then format, then....? Thanks in advance.