Reply
Newbie
Posts: 4
Registered: ‎11-04-2015

Whine/hiss with clip Jam in car stereo Auc

Hi,

 

I've been using sansa mp3 players connected to my car aux in for years. I've had 3 Fuzes and 2 clip +'s with no issues. I recently bought a clip Jam. I noticed a faint whining hissing sound between songs and it seems much louder during silent parts of songs. I checked reviews and saw no reports of similar issues. I tried reloading the firmware with no improvement. So I exchanged it, figuring I had a faulty unit. Now I have the same problem with the new one. If I switch to headphones, no hiss. If I plug my clip + into the car aux, no hiss.

 

It seems like a ground loop problem, but why is it only with the Jam, not the clip +?

 

Any help is appreciated.

SanDisk Guru
Posts: 15,984
Registered: ‎04-17-2008

Re: Whine/hiss with clip Jam in car stereo Auc

Try a different cable?

SanDisk Guru
Posts: 8,152
Registered: ‎12-11-2007

Re: Whine/hiss with clip Jam in car stereo Auc

The Jam and Sport use a different chip and related technology from the earlier players--perhaps the explanation.

 

Also, I routinely see the suggestion to have the volume of the player at or near the top, and to use the car stereo to adjust volume--perhaps tinkering with that some will help?

Newbie
Posts: 4
Registered: ‎11-04-2015

Re: Whine/hiss with clip Jam in car stereo Auc

Thanks for the suggestions.  I keep the volume all the way up when using AUX. Also, lowering the volume does not effect the volume of the hiss.

 

2 other things: It is only on the right channel. The sound is much worse, and also different if I plug in the charger.

 

Thanks again.

Newbie
Posts: 4
Registered: ‎11-04-2015

Re: Whine/hiss with clip Jam in car stereo Auc

Thanks Tapeworm,

 

I don't have another cable to try right now. Working on it...

SanDisk Guru
Posts: 1,262
Registered: ‎04-24-2009

Re: Whine/hiss with clip Jam in car stereo Auc

The charger is something like a ground loop, but not much you can do about that short of using an isolating transformer or capacitor.

 

No idea why you would have a problem without the charger however.  

Newbie
Posts: 4
Registered: ‎11-04-2015

Re: Whine/hiss with clip Jam in car stereo Auc

OK,

 

I got a second cable. It is somewhat better. There is still a sound on the right channel, but quieter. More of a steady vinyl like hiss as opposed the AM radio-like whirring noise with the original cable.In both cases the sound goes away when the Jam is powered off.

 

Since it's only in the car I'll try to convince myself that it's tolerable. Still-- suggestions are welcome.

 

Thanks everyone!

Highlighted
Newbie
Posts: 19
Registered: ‎05-08-2008

Re: Whine/hiss with clip Jam in car stereo Auc

I just got a Clip Jam, and am having the same trouble with hissing buzzing sound while using the car aux connection.

 

Has anybody discovered a solution to this problem?